Presenteras av Sponsrat innehåll
Huvudbild
Var fokuserad på dina framtidsplaner men var samtidigt öppen för nya möjligheter

Så missar du inte nästa stora karriärmöjlighet

Kanske har du en femårsplan, kanske är du mer av visionstypen eller kanske har du ett specifikt karriärmål du siktar in dig på. Vilket är toppen! Planering är ett viktigt steg för att ta sig vidare i karriären. Men ibland händer det att fantastiska möjligheter dyker upp där man minst anar det.

Så, hur ser man till att hålla sig fokuserad på sina framtidsplaner och samtidigt vara öppen för nya möjligheter? Nedan listar vi fyra tips.

1. Rensa huvudet ofta

För att lyckas hålla ett öppet sinne hjälper det att rensa huvudet från måsten på jobbet och i privatlivet. Det är svårt att se nya möjligheter samtidigt som man fokuserar på en deadline, chefens förfrågningar eller sambons kommande födelsedag.

Så ta dig tiden att varje vecka göra det som hjälper just dig att stressa ner och rensa huvudet, om det så är träning, meditation eller skriva dagbok. Vad du gör spelar inte så stor roll så länge du ser till att faktiskt göra det. Detta är inte bara till fördel för din hälsa överlag utan skapar utrymme för dig att se till nya möjligheter.

2. Socialisera utanför ditt nätverk

I dagsläget har du säkert ett gediget nätverk inom din bransch vilket du självklart ska värna om av givna skäl. Men du borde också skapa relationer men nya personer utanför din närmaste krets. Börja med medarbetare på andra avdelningar inom företaget då de kan hjälpa dig att se till möjligheter i nya inriktningar.

Gå på event inom andra branscher som du alltid har varit nyfiken på och om du är öppen kanska du glider in på riktigt intressanta konversationer. Och kom ihåg, du är där för att prata om branscher och ämnen som du inte diskuterar inom ditt vanliga nätverk.

3. Säg ja oftare

Självklart ska du inte säga ja till varje liten grej, det skulle bara leda till stress samt beröva dig från tiden du satt undan för att rensa huvudet varje vecka. Men börja säga ja till de idéer som gör dig lite exalterad, även om de inte går i linje med din framtida karriärplan. Det kanske handlar om att gå en kurs inom ett ämne du i dagsläget inte arbetar med, kanske om att öppna en bokklubb eller kanske att hjälpa en vän i ett projekt på en annan avdelning. Vad det än är, se över ditt schema så att du kan säga ja oftare, även om det bara handlar om något litet. Och vem vet, kanske leder detta till en ny intressant hobby eller kanske, leder det till en karriärmöjlighet du aldrig hade kunnat ana.

4. Utvärdera dig själv ofta

Slutligen, se till att utvärdera din position regelbundet, såväl det arbete du gör och vad ditt mål är. Gillar du fortfarande det arbete du gör? Är du utmanad? Tillfredsställd? Finns det nya kunskaper du vill bemästra? Nya personer du vill träffa?

Oavsett om du är nöjd eller inte i din nuvarande situation, dela med dig av detta till dina vänner, medarbetare och även chefen. Ju fler personer som känner till dina utmaningar och ambitioner desto fler perspektiv kan du få till hjälp att få ordning på saker och ting.

I slutändan hjälper dessa tips dig att hålla dig nyfiken i karriären. Ja, du kan ha en plan och vara driven till att uppnå denna men se till att även se vad mer som finns där ute. Kanske kommer alternativen att överraska dig.

Universum-banner