Presenteras av Sponsrat innehåll
basta-svaren-pa-intervjufragor

Bästa svaren på de vanligaste intervjufrågorna

Vi har alla legat vakna natten innan en arbetsintervju och funderat på vilka frågor som kommer att ställas. Tyvärr finns det inget sätt att veta exakt men det finns några ”vanliga” frågor som kan hjälpa dig att förbereda dig.

Nedan listar vi åtta vanliga frågor som ställs på anställningsintervjuer och hur du svarar som ett proffs.

Var ser du dig själv om fem år?

Det kan vara svårt att se var du befinner dig om fem år när du försöker klura ut var du vill vara just nu. Men det är viktigt för din potentiella arbetsgivare att veta vart du vill ta dig i din karriär. Förklara helt enkelt på vilket sätt du planerar att bidra till företaget om du fick rollen.

Att förklarar hur du funderar på att utvecklas under de kommande fem åren visar att du är redo att växa med företaget. Hur planerar du att lyckas inom företaget? Vill du utbilda dig vidare inom en viss riktning?

Om du var vd, hur skulle du inleda arbetsdagen?

Vid denna fråga handlar det om att intervjupersonen vill veta hur din tankeprocess går. Ett bra svar skulle kunna vara det är olika för varje vd, men att man skulle inleda med det som hade högsta prioritet just den dagen då ingen dag är den andra lik.

Vilka är dina svagheter?

Hur gärna vi än vill verka perfekta inför arbetsgivaren så vet de redan att detta inte är möjligt. Därför är det bästa tipset att vara ärlig vid denna fråga. Det visar att du kan se dig själv på ett kritiskt sätt. Arbetsgivare kommer att se bortom svagheten du har nämnt och istället se att du är villig att förbättra dig.

Vilka är dina styrkor?

Denna fråga svarar du bäst på genom att fundera på vilka styrkor som passar bäst för denna position. Även om du är grym på att skriva kanske detta inte är den mest användbara egenskapen om du söker ett jobb som maskiningenjör.

När du väl har en uppfattning om vilka färdigheter som kommer att vara till nytta för denna position, ge specifika exempel för att visa hur dessa styrkor kan bidragit till företags tillväxt.

Hur skulle du hantera en kris på jobbet?

Denna fråga presenteras ofta av en intervjuperson som vill få en känsla av din personlighet och hur du löser utmaningar, särskilt i en pressad situation. Bästa svaret är att det gäller att hitta det som behöver mest uppmärksamhet först och ta itu med det. Ge gärna exempel på ett problem du stött på i din nuvarande roll och hur du hanterade det. Kom ihåg att det värsta du kan svara är jag vet inte.

Varför vill du lämna din nuvarande position?

Undvik att inleda med något negativt om din nuvarande position, företag eller chef. Som regel är det alltid bra att vara positiv i en intervju. Förklara att du vill utvecklas inom det området du söker dig till, utvecklas och lära dig nya saker.

Är du villig att arbeta på kvällar och helger?

Ofta är vi så ivriga att få ett jobb att vi säger ja utan att tänka efter, men kom ihåg att du även ska kunna leverera dina löften. Men låt inte denna fråga avskräcka dig utan se den som ett perfekt tillfälle att gräva i rollens krav och chefs förväntningar. Bästa svaret är att säga att du är en lagspelare och är villig att fylla i när det behövs.

Varför vill du ha just detta jobbet?

Det här är en fråga där du kan visa upp hur mycket du har förberett dig inför intervjun. Att undersöka ett företag, en arbetsbeskrivning och en arbetsgivare hjälper dig att kunna svara på denna fråga.

Men var ärlig! Känns det som det rätta steget i din karriär? Matchar företagets mål och värderingar dina? Finns det en specifik koppling till positionen eller företaget? Tänk på positiva skäl som visar att detta jobbet är rätt för just dig.

Universum-banner