Jobbsök

10 saker du ska och inte ska göra när du söker jobb

Att söka jobb kan kännas som en ändlös procedur med ansökningar och väntan. Men så behöver inte fallet vara.

Oavsett vilket jobb du söker så finns det vissa saker att göra och inte göra för att skynda på processen.

ATT GÖRA

1. Använd ditt nätverk
Oftast när man frågar en arbetssökande hur de går tillväga för att hitta sitt drömjobb svarar de att de nyttjar sina kontakter. Det är viktigt att se till vilka kontakter man har inom de branscher och företag som man vill söka sig till. Att rekommenderas av någon är alltid en fördel jämfört med att söka anonymt.

2. Berätta varför du söker just denna tjänst
Allt för många fokuserar i sitt personliga brev på varför de vill lämna sin nuvarande arbetsplats istället för varför de söker sig till den nya. Att prata illa om sin arbetsplats eller chef är aldrig en fördel då en ny potentiell arbetsgivare inte vill vara ett andrahandsval. Arbetsgivare vill att arbetstagare ska vilja arbeta hos just dem.

3. Håll ditt CV uppdaterat
En stor del av att göra ett gott intryck är att du profilerar dig rätt för potentiella arbetsgivare. Kontrollera att dina sociala medier och CV är uppdaterade och i linje med det jobb som du ansöker. Se även till att din CV har ett tydligt format och är lättläst så att rekryterare enkelt kan plocka ut relevant information.

4. Var specifik
Tveka inte att specificera exakt vilken typ av tjänst du söker. Det ökar bara dina chanser att höra tillbaka från rekryteraren. Om du skickar in en mer generell ansökan blir det svårt för mottagaren att avgöra om du är den som är mest väl anpassad för tjänsten i fråga.

5. Gör din research
Inte bara bör du sätta dig väl in i företaget i fråga utan även lite kring de personer du ska träffa under ansökningsprocessen. Även om det är en telefonintervju. Detta underlättar om du vill att samtalet ska flyta på och gör att intervjupersonen lämnar samtalet med en bra känsla.

ATT INTE GÖRA

1. Ha inte en tråkig CV
Även om det är fördelaktigt med en kort CV så är det samtidigt viktigt att den är intressant. Se till att inte bara skriva tidigare arbetsuppgifter utan även hur du har påverkat organisationen. Det kommer skilja dig från andra kandidater.

2. Engagera dig i din ansökan
Ansök inte till flera positioner på samma företag, även om du gärna vill arbeta för just det företaget. Lägg hellre tid och energi på att söka den tjänsten du helst vill ha så kommer det att lysa igenom. Läs tydligt igenom arbetsbeskrivningen för tjänsten du söker och var statisk i din ansökan.

3. Begränsa inte dig själv
Givetvis kan du söka en tjänst som du inte har alla kvalifikationer till, så länge du är medveten om detta. Beskriv istället varför du vill söka dig till det nya arbetsområdet och hur du vill utvecklas.

4. Följ inte upp för mycket
Att följa upp visar att du fortfarande är intresserad vilket alltid är positivt. Se bara till att du inte ligger på för mycket. Ge företaget en chans att gå igenom din ansökan och återkomma. Kom igår att de har flera kandidater att gå igenom.

5. Var inte lömsk
Den här är viktig. Om du har fått återkoppling från någon på företaget som förklarar att du inte var helt rätt för rollen, kontakta inte någon annan för att försöka få ett annat svar. Personen som har återkopplat har koll och att snoka runt är helt enkelt inte värt det.

Universum-banner